CENTRUM HELEND INZICHT - GENEZEN OP ZIELSNIVEAU

banner centrum helend inzicht 05

Het innerlijk huwelijk

IMG 20170919 WA0002Volgende maand trouwt mijn zoon Robbert-Jan met zijn verloofde Myrna. Ze hebben mij gevraagd de ceremonie te leiden. Daarvoor moest ik naar de rechtbank en ben ik officieel aangesteld tot eenmalig ambtenaar van de burgerlijke stand; afgekort BABS.

Ik moest wel even slikken, toen ze het mij vroegen. Het is zo’n belangrijk moment in hun leven en ik heb zoiets nog niet eerder gedaan. Uit mezelf kies ik er niet snel voor om in het middelpunt te staan, maar het feit dat ze mij het vertrouwen schenken om dit vorm te geven op een manier die helemaal bij hen past, geeft me een warm gevoel.

Door dit alles ben ik me meer bewust gaan verbinden met het concept huwelijk. Een man en vrouw verbinden voor de wet is één ding, met beloftes over eeuwige trouw tot de dood hen scheidt. Het gaat vooral over plichten naar elkaar toe, er voor elkaar zijn in voor- en tegenspoed. Deze beloftes die op de ‘grote dag’ met zoveel liefde worden uitgesproken resulteren toch maar al te vaak in een scheiding, waarin al deze beloftes geen enkele waarden meer lijken te bezitten.

Je echt verbinden met elkaar vraagt veel meer dan deze uiterlijke plichten. Niets is meer een uitnodiging tot innerlijke groei, als een relatie met iemand dichtbij. Door de ander word je geconfronteerd met allerlei aspecten in jezelf, waarvan je je niet bewust bent. De spiegel die de ander je voorhoudt is soms behoorlijk confronterend. Je eerste gevoel is waarschijnlijk, dat het aan de ander ligt en als hij of zij nou maar verandert, het allemaal veel liefdevoller en makkelijker wordt. Niets is minder waar. De oplossing ligt altijd in jezelf.

Je mannelijke en vrouwelijke energie

In jezelf heb je mannelijke en vrouwelijke energie en heel vaak werken die niet samen, maar tegen elkaar. De mannelijke energie staat voor: doen, denken, bescherming, zelfrespect en gaan staan voor jezelf en de vrouwelijke energie voor: intuïtie, zelfliefde, harmonie, zorgzaamheid, warmte en schoonheid. Het is het gevende en ontvangende principe. Je leeft in een maatschappij, waarin de mannelijke energie dominant is: presteren en doen worden meer gewaardeerd dan ontvangen en zijn. Hierdoor ben je geneigd hard te werken, je gevoelens te onderdrukken en alles op wilskracht te doen. Ook in spirituele kringen zie je dit vaak terug. Veel is gebaseerd op jou verleiden om in actie te komen, je naar buiten trekken om een behandeling te ondergaan, die in één keer duizenden jaren van karmisch leed oplost óf ‘challenges’ creëren, waarmee je honderden klanten trekt.

Wanneer je je eigen mannelijke energie onderdrukt, ervaar je jezelf vaak als slachtoffer. Dit gebeurt vaak uit angst voor je eigen kracht of omdat je mannelijke energie ziet als boosaardig. Je neigt hierdoor tot depressiviteit en komt moeilijk in beweging. Je offert je op en bent gericht op er voor anderen te zijn ten koste van jezelf.

Het innerlijk huwelijk

Je eigen innerlijk huwelijk voltrekken houdt in, dat je mannelijke en vrouwelijk energie gaan samenwerken vanuit gelijkwaardigheid. Je mannelijke energie beschermt je innerlijke vrouw en je vrouwelijke energie is er voor je innerlijke man. Dit maakt dat: alles in jou elkaar ondersteunt, de ‘weggeef-stand’ oplost, je krachtig en duidelijk bent, steun durft te vragen en ontvangen en dingen voor elkaar krijgt. Vanuit deze innerlijk balans ga je met een heel andere energie een relatie aan. Je relaties worden meer verlicht, en zijn gebaseerd op ware liefde en innerlijke vrijheid. Je wordt authentieker; je durft je onbevreesd op een diep niveau te verbinden; deelt je dromen en visies; je bent vriendelijk en zorgzaam zonder jezelf op te offeren; je hebt jezelf en de ander lief met alle donkere- en lichte kanten en je bent gericht op je eigen groei en de groei van je relatie(s). Dit staat voor mij voor het Ware huwelijk. Op het moment dat je hier klaar voor bent, trek je vaak iemand aan, die je hierbij helpt door van je te houden, zoals je helemaal bent. Deze persoon raakt je op een diep niveau en weet en ervaart bewust of onbewust, dat de relatie ook hem of haar helpt met heel worden. Dit bereik je ook door je te verbinden met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie en deze in balans te brengen d.m.v. oefeningen en bewustwording.   

Opmerking:  Wegens persoonlijke omstandigheden is mijn praktijk voor onbepaalde tijd gesloten. Ik sta op een nieuw kruispunt in mijn leven en ik heb de tijd en de ruimte nodig om diepgaand te voelen waar mijn nieuwe weg heen leidt. Liefs, Jolette