CENTRUM HELEND INZICHT - GENEZEN OP ZIELSNIVEAU

banner centrum helend inzicht 05

Mijn relatie met een narcist

wire 1675331 1920Boos worden was iets, wat ik niet kon. Zeggen wat ik ècht ergens van vond en mijn grens aangeven, deed ik niet; in plaats daarvan probeerde ik mijn partner in beweging te krijgen, ‘wakker’ te maken en in de goede richting te sturen, zodat hij zich anders ging gedragen om daarmee telkens weer de harmonie te herstellen. In vele vorige levens ging ik meer dan door het vuur voor anderen, dus voor mij voelde dit heel gewoon om te doen. In dit leven moest ik leren voor mezelf te kiezen en mijn eigen weg te gaan, in plaats me te verliezen in anderen. Nu gaat dat goed, maar ik blijf toch mijn zwakke plek houden: mijn kinderen.
Nu ik gescheiden ben en uit een destructieve relatie ben gestapt met deze narcistische man, gaat het op alle fronten beter met me. Het heeft me nog wel enige tijd gekost om werkelijk het gedrag van mijn ex-man te doorzien, omdat ik het letterlijk heel moeilijk vind om te geloven, dat iemand zich zo gedraagt. Ook al doorzie ik het en weet ik, waarom hij zich zo gedraagt; gevoelsmatig kan ik er moeilijk bij.

Wat is narcisme eigenlijk?

Het is moeilijk om iemand met narcistisch gedrag te herkennen. Ze gedragen zich erg charmant, lief, grappig en zorgzaam, maar dat is allemaal erg oppervlakkig en niet vanuit het hart. Het is moeilijk om je vinger er precies op te leggen, maar je voelt, dat er iets niet klopt. Iemand met narcistisch gedrag gebruikt zijn charme om zijn ware intenties te verbergen: de aandacht op zichzelf vestigen. Ze oefenen controle uit, manipuleren, misleiden en zijn passief-agressief. Het gedrag switch tussen slachtoffergedrag en grootheidswaan. Status is erg belangrijk voor ze en ze hechten erg aan materie en uiterlijke schijn. Ze zijn niet empathisch, zelfs niet naar hun partner, kinderen en familie. Het draait maar om één iemand en dat is: zijzelf!

Toen mijn ex heel blij naar mijn dochter appte, dat hij geen empathisch vermogen had, maar dat dat zijn nieuwe doel was om aan te werken, vroeg ik mij af, hoe het mogelijk was, dat ik dat totaal niet heb doorgehad. Nu ik gescheiden ben en hij op afstand is zie ik het wel. Vooral hoe hij zich naar de kinderen gedraagt.
Mijn zoon heeft ondertussen het contact met zijn vader verbroken, omdat het niet werkte. Hij heeft het meerdere malen geprobeerd via een gesprek en samen iets doen, maar zijn vader neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Hij probeert mijn zoon te ondermijnen en klein te houden om zichzelf beter te voelen. Mijn dochter probeert een oppervlakkige relatie in stand te houden, maar het is erg moeilijk, vanwege de manipulaties. Juist die manipulaties brachten spanning tussen mijn dochter en zoon. Gelukkig is de relatie tussen mijn dochter en zoon erg hecht en lukt het mijn ex niet om daartussen te komen.

Energetische aanvallen.

Mijn ex valt mijn zoon regelmatig energetisch aan. Dan belt mijn zoon op, omdat hij ergens last van heeft. Zijn vriendin kan energetisch zien en heeft toen gezien dat mijn ex de keel van mijn zoon probeerde dicht te knijpen. Als therapeut weet ik, hoe ik hiermee om moet gaan en los ik het snel op.
Als moeder is dit heel moeilijk voor me om te accepteren. Het voelt onnatuurlijk dat de vader van mijn kinderen zo liefdeloos met hen omgaat. Ik merk dat het heel veel stress geeft in mijn lichaam. Om mijn lichaam weer te ontspannen doe ik oefeningen en ik onderzoek de dieperliggende angst in mijzelf. Mijn angst dat hij de kinderen schaadt. Tegelijk werk ik eraan vertrouwen te ontwikkelen, dat zij sterk genoeg zijn om voor zichzelf te kiezen en hun grens aan te geven naar hun vader. Mijn taak is er voor ze te zijn en ze te steunen in hun proces.
Mijn kinderen zijn volwassen; ik heb ook mensen begeleidt met hetzelfde probleem, waarbij de kinderen nog jong zijn. Allemaal mensen die net als ik, juist zo houden van harmonie. De manier om hiermee om te gaan is je eigen kracht ontwikkelen en je eigen weg gaan. De pijn uit je kindertijd verwerken en steeds meer keuzes maken die kloppen met je gevoel. Ook al betekent dat een scheiding, verhuizen of een andere baan zoeken, etc. Ik heb deze ervaring meegemaakt, omdat mijn ziel in dit leven wil ervaren wat zelfliefde is. Doordat ik geen zelfliefde voelde, trok ik deze relatie aan. Nu sta ik compleet anders in het leven en trek ik liefdevolle mensen aan die zich willen ontwikkelen. Er is een wederzijdse stroom van geven en ontvangen. Dit alles omdat ik de moed heb gehad om voor mezelf te kiezen.    

Opmerking:   Wegens persoonlijke omstandigheden is mijn praktijk voor onbepaalde tijd gesloten. Ik sta op een nieuw kruispunt in mijn leven en ik heb de tijd en de ruimte nodig om diepgaand te voelen waar mijn nieuwe weg heen leidt. Liefs, Jolette