CENTRUM HELEND INZICHT - GENEZEN OP ZIELSNIVEAU

banner centrum helend inzicht 05

Als je partner je verlaat

marry 1751183 1920

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 74.000 huwelijken gesloten; dat zijn er iets meer dan 200 per dag. 34% van deze huwelijken eindigt in een echtscheiding; gemiddeld na 14 jaar. 80% van alle echtscheidingen wordt in gang gezet door de vrouw. De gemiddelde leeftijd bij een scheiding is voor vrouwen 42 en voor mannen 45 jaar.

 

 

 

De 4 fasen van een scheidingservaring

Scheiden is een stressvolle gebeurtenis. Je leven staat ineens op zijn kop. Je toekomst ziet er onzeker uit en je wordt geconfronteerd met allerlei heftige emoties, zoals: verdriet, boosheid, teleurstelling, je niet gezien voelen, gebrek aan gevoel van eigenwaarde, in de steek gelaten voelen, etc. Je bent ineens als het ware emotioneel gewond. Je ‘moet’ hiervan herstellen om weer echt verder te gaan met je leven.
Doris Wolf, een Duitse psychologe beschrijft vier fasen, waar je doorheen gaat na een scheiding.

Als je partner je verlaat 002

Jezelf helen

Kies je om te wachten tot de tijd al die wonden heelt? Of kies je ervoor om in jezelf de patronen te onderzoeken, die je naar deze situatie hebben geleid? Als je voor het laatste kiest, neem je de regie over je leven en toekomst in eigen hand.
Vaak weerspiegelt de relatie met je ex, voor een deel de relatie die je hebt/had met één van je ouders. In de loop van je leven ben je ‘waarheden’ gaan geloven over jezelf, die niet overeenkomen met wie je echt bent. Dit heeft geleid tot bepaalde gedragingen en overlevingsmechanismen. Misschien offer je jezelf op in een relatie of durf je je partner geen ruimte te geven uit angst om verlaten te worden. Door je bewust te worden van je innerlijke drijfveren, dat wat je gedrag stuurt en dit op te lossen en te veranderen, word je steeds meer jezelf. Dit doe je door alles in je zelf te accepteren en toe te laten; zonder oordeel.

                                                                        Als ik een gevoel probeer te accepteren
                                                                  met de bedoeling om me beter te gaan voelen,
                                                                                dan accepteer ik het niet echt.

                                                             Bij wérkelijke acceptatie heb ik geen idee over ‘beter’.
                                                                                Dan is er alleen maar dit gevoel,
                                                                                        en het gevoel is welkom.

                                                                                                       Samarpan

Het is wijs om dit te doen, voordat je aan een nieuwe relatie begint, zodat je niet opnieuw vanuit dezelfde patronen een (weer ‘verkeerde’) zelfde type partner aantrekt.

Scheiding als katalysator

Vaak weet je, wat je niet wilt, maar het is belangrijk te ontdekken, wat je wel wilt en verlangt en je daar energetisch op af te stemmen. Door je scheiding te zien als een katalysator om weer in contact te komen met jezelf, brengt het naast alle onzekerheid en zwaarte ook hoop en inzicht over wie je echt bent en wat je zelf wilt met je leven. Dit perspectief geeft je een nieuwe richting en helpt je om de scheiding te verwerken en een nieuw leven voor jezelf te creëren en op te bouwen.